Deelnemersvergadering

DeelnemersvergaderingLogoPer 1 augustus 2017 treedt de Wet Beroep Leraar in werking. Een mijlpaal omdat met die wet de professionele ruimte en zeggenschap van leraren wordt vastgelegd. Die zeggenschap krijgt ook vorm op landelijk niveau: alle leraren die zijn aangemeld in het vrijwillige register zijn lid van de Deelnemersvergadering.

Door deze Deelnemersvergadering wordt van 4 september tot en met 24 september een vertegenwoordiging van 24 afgevaardigden gekozen. Kijk hier voor data en verkiezingsinformatie. Bekijk ook de animatie over de Deelnemersvergadering.

Van vrijdag 16 juni 2017 (00:01) tot en met 16 juli 2017 (23:59) is de kandidaatstellingsperiode voor de functie van afgevaardigde van de Deelnemersvergadering. Ben jij een pionier en wil je de beroepsgroep vertegenwoordigen?

Verkiesbaar stellen

 

 

Wat houdt het in?

De Deelnemersvergadering is een nieuw orgaan. De eerste (24) afgevaardigden van de Deelnemersvergadering krijgen de kans om zelf mede vorm te geven aan de basis van hun takenpakket. Zo moet bijvoorbeeld nog worden besloten hoe er overlegd wordt, waar en hoe contact met alle leraren plaatsvindt.

Ook beslissen en denken de afgevaardigden mee over al lopende trajecten. Zo gaan ze vanaf oktober 2017 aan de slag met het voorstel voor de herregistratiecriteria en de valideringseisen voor professionele activiteiten. Dat geldt ook voor de professionele standaard. Benieuwd naar de werkzaamheden van de afgevaardigden? Kijk hier.

Wat is de tijdsinvestering?

Omdat de Deelnemersvergadering nieuw is, kan slechts een indicatie gegeven worden van de tijd die je als afgevaardigde zal investeren. Houd rekening met 4 tot 8 uur per week voor het inwerken, het ontwikkelen van een werkwijze en het voorbereiden en nemen van een aantal belangrijke besluiten. Ook zal je waarschijnlijk een vraagbaak zijn voor de leden van de deelnemersvergadering. De verwachting is dat de tijdsinvestering vanaf juni 2018 minder zal worden.

Is er een vergoeding?

De afgevaardigden krijgen een gezamenlijk budget voor de uitvoering van hun taken. Binnen dat budget bepalen de afgevaardigden zelf de wijze waarop de door hen te maken kosten en tijdsinvestering worden vergoed.

Herken je jezelf?

Ben jij een gedreven leraar én pionier die wil werken aan een sterke zeggenschap voor leraren? Schrik je niet terug voor werken in een turbulente omgeving? Meld je dan uiterlijk 16 juli aan in het vrijwillige register én meld je tussen 16 juni en 16 juli aan als kandidaat voor de positie van afgevaardigde!

LET OP: je kan jezelf alleen kandidaat stellen als je minimaal drie jaar werkzaam bent in de sector waarvoor je je kandidaat wil stellen én als je deze drie jaar bevoegd leraar was in die sector.

Op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven van ontwikkelingen wat betreft de Deelnemersvergadering? Hou deze site in de gaten met de meest actuele informatie en/of meld je aan voor de Onderwijscoöperatie nieuwsbrief. Heb je vragen over de verkiezingen, dan kun je mailen naar vc@deelnemersvergadering.nl.

Vragen?

Zit je nog met vragen? Misschien staat het antwoord al bij de veelgestelde vragen. Je kan ook een e-mail sturen naar vc@deelnemersvergadering.nl en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.